Se opp for miljøgifter i smokker og tåteflasker!

For ett år siden blusset det opp en debatt rundt stoffet bisfenol A (BPA). Dette er et stoff som produseres i store mengder, hovedsakelig som gjennomsiktig (polykarbonat) plastikk, emballasje til mat, tåteflasker og smokker. Brukes også som en forseglende lakk på hermetikk, for å nevne noen bruksområder. De fleste av oss vil bli eksponert for dette potensielle giftstoffet gjennom maten vår. Det er også funnet BPA i morsmelk som man da gir videre til barna sine. BPA kan lekke fra innpakningen til maten du spiser. Når det gjelder tåteflasker og smokker vil temperaturen spille inn, ved oppvarming er risikoen større.

Ved dyreforsøk ser man at stoffet er hormonforstyrrende og kan påvirke reproduksjonsevnen. I både Danmark og Canada er det forbud mot BPA. Sverige følger nå etter, og sier de ønsker ikke å ta noen risiko med hensyn til miljøgifter og barn. I Norge sitter man på gjerdet og mener man ikke har tilstrekkelig informasjon???

Jeg blir frustrert over manglende vilje til å ta miljøgifter på alvor, jeg blir sint når det finnes mange produkter rettet mot barn som inneholder BPA. Det er viktig at du som forbruker er kritisk til plastikk, stiller spørsmål til utsalgssted og krever tydelige svar. En og samme produsent kan ha både produkter uten BPA og produkter med. Følg denne linken om du vil ha en oversikt over tåteflasker og smokker som ikke inneholder BPA.

Hva kan du gjøre for å minimalisere din risiko for BPA?

  • Ikke varm opp mat i mikrobølgeovn med beholdere som er laget av polykarbonat
  • Polykarbonat som inneholder BPA har som regel tegnet #7 i bunnen
  • Minimaliser ditt inntak av boksemat
  • Når du skal oppbevare mat, og særlig varm mat, bruk porselen, glass,eller rustfritt stål
  • Vær helt sikker på at dine baby produkter er BPA frie

6 kommentarer

  1. Det er helt utrolig at våre barn skal utsettes for disse farlige stoffene fra de blir født. Flott artikkel og gode råd. Forstår din frustrasjon, må få økt fokus på barne- og miljøvennlige produkter uten giftige tilsetningsstoffer og materialer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s