Lag din egen tørket frukt og bær

Nå er det sesong for epler. Dersom du ønsker å bevare eplene utover høsten kan de blant annet tørkes. Tørking er en fin metode for å konservere frukten da prosessen gjør at fuktigheten fordamper og livsgrunnlaget for ulike mikroorganismer som forderver frukten forsvinner.

Ferdig tørket frukt fra butikken er ofte tilsatt unødvendig sukker og i tillegg konserveringsmidler for å bevare fargen, dersom du ikke kjøper økologiske produkter.

Her på Gimle har vi selvfølgelig økologiske alternativer fra ReneeVoltaire. Noen av favorittene er «herlige Hallon Remar» og tørket bokhvete. Hennes eksepsjonelt gode «Hallon Remar» består av en blanding med bringbær, banan og aprikos som er tørket etter rawfood prinsippet. Til dette trengs en spesiell dehydrator som gjør det mulig å tørke matvarer på 40 grader. Inspirerende oppskrifter finner du i kokebøkene fra Renee som alle vi i butikken har blitt veldig glad i.

 

Dersom du ikke har en dehydrator hjemme kan du bruke ovnen som nest beste alternativ. For hjemmetørking settes ovnen på mellom 50-80 grader avhengig av mengden vann i frukten du skal tørke. Epler har for eksempel høyere vannmengde enn aprikoser, og trenger derfor en høyere temperatur for at fuktigheten skal fordampe.

 Slik gjør du:

  • Sett ovnen på varmluft og ønsket temperatur
  • Skjær frukten i små biter eller skiver
  • Legg frukten på en rist og sett inn i ovnen
  • La døren stå på gløtt for å slippe ut fuktigheten
  • Kontrollere om frukten er ferdigtørket ved å knuse en bit for å teste seigheten (hvis det er seigt betyr det at det fortsatt er en del fuktighet i produktet og at holdbarheten ikke blir så god)
  • La kjøle, og legg i en tett emballasje på et mørkt sted for oppbevaring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s