Toksiner i hudpleie

Som kroppens største organ absorberer huden 70% av produktene vi smører på. Dette brukes bevisst i utvikling av noen medisiner som tas opp i blodbanen via huden, og det samme gjelder for kosmetiske ingredienser. Her er en liten oversikt over de mest vanlige kjemikaliene som brukes i de fleste konvensjonelle hudpleieprodukter.

Parabener

– Methylparaben

– Ethylparaben

– Propylparaben

– Butylparaben

– Isoparaben

Parabener brukes i de fleste kosmetiske produkter. De brukes ofte i kombinasjoner i nærmest alle hverdagsprodukter fra sjampo, dusjsåpe, body lotion, ansiktskremer, make up og babyprodukter. Parabener absorberes hurtig gjennom huden, og kan samle seg opp i fettvevet i kroppen. I kroppen har parabener østrogen-lignende effekter. Den østrogenlignende effekten gjør at parabener er satt i forbindelse med brystkreft.

Triclosan

Triclosan brukes i produkter somtannpasta, såper og dusj såpe. Et svensk studie fra 2004 påviste høye verdier av triclosan i 60% av prøver tatt fra brystmelk. Stoffet er forbundet med økt kreftrisiko.

Formaldehyde

Er et vanlig konserveringsmiddel som holder produktene frie for bakterier. Det brukes vanligvis i kosmetikk og neglelakkfjerner. Stoffet har blitt klassifisert som et kreftfremkallende stoff for mennesker.

Ftalater

Ftalater er en gruppe kjemikalier som brukes i neglelakk, hårspray og parfymer. Disse stoffene er satt i forbindelse med hormonaktivitet og en negativ effekt på fertiliteten.

Gimle øko er toksinfri sone. Her er alle produktene sertifisert økologiske og kan derfor ikke bruke disse kjemikaliene i produkter.  Be safe and beautiful 🙂

3 kommentarer

 1. Hei Cecilie, takk for linken din!
  All kosmetikk som selges på det norske markedet anses for å være trygge. Det er stor uenighet om parabener, og det er helt riktig at det til dags dato ikke foreligger vitenskapelig bevis for at parabener i små mengder er skadelig. Samtidig er det flere forskere over hele verden som stiller seg kritiske til kosmetikkbransjens bruk av kjemikalier som triklosaner, ftalater,siloksaner og parabener. Spørsmål som vi synes er relevant er; hva er langtidseffekten ved bruk av kosmetikk med slike innholdsstoffer? Hvordan påvirker det naturen og kretsløpet vårt? Hvordan påvirker det barna våre?
  Da vi startet butikken for tre år siden, var denne debatten nesten usynlig i norsk presse. Vi ser med glede at det er mange flere som stiller spørsmålstegn ved kosmetikkbransjen sin bruk av fyllstoffer og konserveringsmidler. Vi synes også det er positivt med sunn skepsis fra begge sider. Bransjen er i forandring, og flere store internasjonale kosmetikk merker tenker miljø og reformulerer sine kremer. For eksempel fjernet Origins (eies av Estee Lauder) parabener fra alle sine produkter for ca tre år siden.
  Ved å ta en blodprøve kan en måle nivået sitt av bla. parabener i blodet.

  Personlig velger jeg bort parabener fra min daglige hudpleie, jeg vil heller ikke at barna mine skal bruke produkter med parabener. Vi må alle ta ett valg, og noen ganger foreligger det ikke vitenkapelige bevis. Heldigvis er det lettere å ta det valget nå enn for bare noen år siden, da det finnes mange supre parabenfrie merker både i apotek, parfymerier, dagligvarebutikken og i helsekostbutikker.

  Beste hilsen

  Camilla

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s