For mye kjøtt med lavkarbo?

I dag skriver aftenposten om lavkarbo, og at det er i vinden som aldri før, og fint er det! Ett lavt blodsukker er viktig for helsen, og for å forebygge våre mest vanlige sykdommer som diabetes og hjerte-kar sykdommer.  Lavkarbo vil være med å forbygge dette, men  er det egentlig spesiellt økologisk og bærekraftig? Og hva med kreft? Det er også  en av våre vanligste sykdommer.

Mange store undersøkelser viser at for mye rødt kjøtt, spesiellt kjøtt som er behandlet og blandet med andre kjøtttyper er skadelig for oss. Pølser, røkt kjøtt som bacon, og alle pålegg med tilsettningstoffer som nitritt  er de absolutte verstingene.  En stor undersøkelse fra 2008 med 494 000 mennesker viste at de 20 % som spiste mest kjøtt hadde 20% større sjanse for å utvikle lunge og tykktarmskreft, sammenlignet med de som spiste minst kjøtt. I Norge har kjøttinntaket økt fra 48 kg til 70 kg per person siden 1961, kan dette ha påvirket helsen vår?

Noen beregninger viser at det arealet med dyrket jord som mater 1 kjøttspiser, kunne blitt brukt til å mate 20 vegetarianere.  Det sier seg selv hva som er mest bærekraftig. Jeg  mener ikke at alle skal bli vegetarianere, men ett viktig poeng er at vi gjerne kan begrense kjøttspisingen vår. For mye kjøtt skader både planeten og menneskene som bor på den. Velger du kjøttfritt til frokost og lunsj, vil kanskje kjøttet til middagen smake bedre både for din egen del og for miljøet sin del.

Kos deg gjerne med mat med lite karbohydrater som avocado, nøtter, grønnsaker, egg, linser og bønner. Rawfood kokebøker som blant annet Renée Voltaire sin Salig Blanding, og den nye boken Glød og Glæde med Raw Food har veldig mange gode oppskrifter og tips til vegetarretter som gir mye fett og proteiner og lite karbohydrater.

For at kostholdet skal gi oss best mulig helse er det viktig å se på både hva maten inneholder av næringsstoffer, samt produksjonsmetode og grad av prosessering og tilsetningsstoffer. Sunn mat smaker best!

Én kommentar

  1. Skrev faktisk et innlegg om noe av det samme tidligere i dag, og la det på vent til mandag i anledning «kjøttfri mandaag» 🙂 Bra flere trekker fram miljøaspektet ved å øke kjøttforbruket, samt helsefordelene ved vegetarisk kosthold! Ja til mer linser, bønner og erter! God helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s