Tørrhet, et tegn på ubalanse?

Den tørre, sprukne følelsen som mange av oss opplever  i de kalde månedene er noe det indiske helsesystemet Ayurveda, er spesielt opptatt av å behandle. Det er fordi Ayurvedia ser på tørr hud som et symptom på underliggende ubalanser som kan forårsake det.

For å forklare dette litt nærmere snakker Ayurveda om tre grunnleggende energier i livet: den første er kjent som vata, den andre som pitta, og den tredje som kapha. Vata betyr  «vinden»  på sanskrit, og vata sine egenskaper er som vinden; tørr, kald, mobil, lett og ustabil.

På slutten av høsten og tidlig vinter, da luften blir tørr, bladene faller fra trærne og temperaturen blir kjølig er det mye vata-energi rundt oss. Vi er derfor mer utsatte for vata ubalanser nå enn på noen annen tid på året.

Når vata er ute av balanse påvirker det alt fra hud, arterier, kapillærer og nerver som blir tørre og ikke vil fungere skikkelig. Tørr hud er et symptom som også betyr mer tørrhet i andre vev også. Ved vata ubalanser vil du oppleve at hender og føtter blir kalde, huden blir ru og tørr. Hælene kan bli tørre og sprukne, og leppene sprekker lettere opp. Hva kan vi så gjøre for å roe ned vata og motvirke dette?

Ayurvedia behandler dette på to måter: begrense eksponering for vata  og øke det motsatte av vata. Varm olje er den naturlige motsettningen til vata, og det viktigste hjelpemiddelet for å  beroligende vata-ubalanser.  Olje i seg selv gjør underverker for uttørket hud, men fordelene går dypere. Vata tørrhet i huden har en tendens til å komme sammen med vata-type mentale tilstander som bekymring og usikkerhet. Daglig oljemassasje med en nærende hudolje vil gjøre underverker for hud og sinn.

Ved å massere huden fra topp til tå med olje roes sinnet, samtidig som du holder deg fokusert og våken, i tillegg virker det balanserende på følelser. Det er også revitaliserende, gir stabilt energinivå i løpet av dagen samtidig som det styrker søvn om natten.

Er du så heldig å ha et badekar tilgjengelig vil et melkebad gi tilbake glansen og gløden i huden, samtidig som du ved varmen og melken roer ned vata ytterligere.

Tenn ett lys og sett av noen ekstra minutter til deg selv for å hente deg inn i denne ekstra stressende perioden. Vi anbefaler Gentle Dry Oil fra Huiles & Baumes (349,-), og Cleopatras Milk Bath (295,-) for å balansere vata etter tidløse ayurvediske prinsipper.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s