Er lavkarbo uanstendig?

Med dagens innlegg «Lavkarbo er uanstendig» i  Aftenposten slår vår alles kjære (?) Kaare Norum ett slag mot lavkarbo. Hans poeng er  i hovedsak at:

 «Lavkarbo for en befolkning er nemlig økologisk galt og direkte uanstendig i en verden med over en milliard underernærte mennesker.»

Dette er jeg helt enig i! Det er kanskje argumentene hans om at «Et hektar jord kan fø 20–25 mennesker om det dyrkes korn og rotfrukter, men bare fø ett menneske om det skal produseres kjøtt og melk på samme areal. Om lag 80 prosent av alt korn som produseres i verden brukes til dyrefôr. Lavkarbo for mange kan føre til mer sult i verden» som er mest hardtslående.

Det er riktig at lavkarbo i form av alt for mye kjøtt skader klima og miljøet på jorden vår. Han har ett godt og viktig poeng, dessverre så faller jeg av lasset når han på slutten av innlegget slår fast at tre brødmåltider om dagen, og poteter og gulrøtter til middag er veien å gå for folkehelsen.

Der viser han tydelig at han ikke har fått med seg hvorfor vi sliter med overvekt, diabetes og hjerte og karsykdommer. Da er ikke brød og poteter veien å gå; velg heller rene og sunne grønnsaker i stedet, spis en salat til lunsj eller drikk en bærekraftig smoothie med norske bær. Velg mat som inneholder mye næring,  drikk grønne drikker og spis gjerne vegetariske måltider med bønner og linser og nøtter og frø. Ikke stol blindt på  eksperter som kommer med flåsete kommentarer om å spise brød tre ganger om dagen er min slutning.

Én kommentar

  1. Hei

    Er ingen ekspert, men må vel innrømme at jeg tror at det er andre grunner enn brød og poteter som er skyld i overvekten vår. Som for eksempel: for lite hverdagsaktivitet, godteri hele uka og lett tilgjengelig «junk food». Husker når jeg var liten, hadde man lørdagsgodt, nå har dette lørdagsgodtet spredt seg mye utover i uka for mange.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s