Nå er det lov med 200 ganger mer plantevernmidler i olivener

Samtidig som den yngre generasjon stadig spisere sunnere, tillater dessverre nå norske myndigheter mer giftstoffer i maten vår. Den siste måneden har det foregått en underskriftskampanje hvor over 6000 underskrifter ble levert inn for å unngå godkjennelse av en EU’s hevede grense for godkjennelse av spøytemidler.

Blant de skadelige stoffene som grensen nå er hevet for er glyfosfat, ett stoff som norske forskere slår alarm om. Det er ikke ofte jeg ser så klar tale fra forskere i media, de er rett og slett meget bekymret over at Norge tillater 150 ganger høyere doser av dette sprøytemiddelet i maten. En av matvarene dette stoffet finnes i er linser, ikke akkurat en matvare man i utgangspunktet tenker skal være skadelig for oss.

Tankevekkende er det å høre om hvem det er somstår bak forslaget til økt tillatt grenseverdi for dette stoffet. Kanskje ikke overraskende for noen, nemlig kjemikonsernet Monsanto?

De norske forskerene på dette stoffet mener at Monsantos forskning ikke holder høy nok kvalitet, de skriver videre at «dokumentene fra USA viser at deler av datagrunnlaget er tvilsomt og i noen tilfeller feiltolket: Feil metoder er benyttet, og man har endret på tallverdier.»
Dette er en gambling med folks helse og for meg er det så urovekkende at det er vanskelig å ta stilling til uten å føle seg helt maktesløs.

Vil du lese mer om grenseverdier og mat anbefaler jeg virkelig å lese hele artikkelen til REN MAT, den er veldig informativ, men dessverre også litt skremmende. Artikkelen nevner matavarer i fleng som nå er mer skadelige for oss. Der står det blant annet om at det er lov med 200 ganger så mye av tiakloprid i olivener. Dette stoffet er i følge Vitenskapkomiteen for matrygghet helseskadelig ved svelging, farlig ved innånding og allergifremkallende ved hudkontakt. Høye doser av tiakloprid virker reproduksjonstoksisk og fører til svulster i skjoldbruskkjertelen og livmor hos rotter og eggstokker hos mus. Vi har sagt det før, og sier det igjen, velg økologisk, og nå gjelder enda mer enn før.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s