Detox med vårens nyutsprungne skudd

Våren er en fin tid for detox, og for de av dere som liker å sanke fra naturen er det nå du kan nyte godt av planter som stimulerer nyrer og lever til å rense ut litt ekstra. De nyeste skuddene inneholder høy konsentrasjon av virkestoffer, de skal jo ha nok næring til  å vokse seg store etterhvert.

Både små bjørkeblader, de  nyeste løvetannbladene og brennesle skudd kan du med stor fordel plukke i naturen og gi videre til kroppen din. Du kan juice de, eller putte de i en smoothie eller i salaten. Det er heller ikke dumt å tørke de på svak varme i ovnene med ovnsluken litt på gløtt. Drikk tre kopper daglig i tre uker av de tørkede bladene for å få renset skikkelig godt ut.

Nå er du sikkert nysgjerrig på hva disse urtene gjør for deg. Informasjonen er hentet fra Rolv.no sitt planteleksikon. Her har jeg trukket ut det viktigste i forhold til detox, men besøker du hjemmesiden lærer du langt mer om urtene.

Bjørkeblader

Te av bjørkeblader er et av de beste urin- og svettedrivende midler vi har i urtemedisinen. Virkningen er langvarig og det er et viktig poeng at bjørk ikke har noen irriterende påvirkning på nyrene, slik tilfellet er med for eksempel einerbær. Den kraftige urindrivende virkningen kan bidra til å drive ut nyre- og blærestein og bjørkete kan også ta knekken på skadelige bakterier i nyrene og urinveiene. Nylige undersøkelser i Finland har funnet at bjørkebladekstrakt dreper bakterien Staphylococcus aureus. For å oppnå full urindrivende virkning kan uttrekk av bjørk tilsettes en knivsodd med natriumbikarbonat (bakepulver), noe som fremmer ekstraksjonen av det urindrivende stoffet hyperosid. Bjørkeblad har også et visst ry som middel mot leddgikt, vanlig gikt, urinsyregikt og fibromyalgi. Urten kan være effektivt ved for mye vann i kroppen og til å løse opp slaggprodukter i bindevevet og skille ut giftstoffer.

Løvetannblader:

Løvetann er kjent som et mildt styrkemiddel som renser kroppen ved å øke utskillingen av giftstoffer, avfallsstoffer og forurensinger både via leveren og nyrene. Bitterstoffene i løvetann stimulerer dannelsen av fordøyelsesvæsker, garvestoffene virker bindende, og de organiske syrene virker, sammen med slimstoffer i urten, mildt avførende. Ettersom urten har en vanndrivende virkning og stimulerer utskillingen av urinsyre fra kroppen, er den nyttige i bekjempelse av urinsyregikt, leddbetennelse og revmatisme. Den stoffskiftestimulerende virkningen av løvetann har dessuten en svært gunstig effekt på bindevevet i kroppen, og på dette området er løvetann bedre enn de fleste andre medisinplanter. 

Brennesle:

Brenneslen er en urt med kraftige blodrensende egenskaper. Den driver gifter ut av kroppen gjennom å løse opp slaggproduktene fra stoffskiftet, og samtidig stimulerer den nyrene til å øke urinutskillelsen. Tradisjonelt har nesle vært brukt som styrkemiddel om våren for å øke energien og næringsomsetningen, og forberede kroppen på en travel tid etter en vinter med inaktivitet. I en utrensende vårkur er brennesle fin å bruke sammen med andre urter som bjørk (Betula sp.) og løvetann (Taraxacum officinale). Brennesle virker dessuten stimulerende på fordøyelsessystemet, og er gunstig ved fordøyelsesplager som diaré, oppblåst mage, magesår og innvollsormer. En annen verdifull egenskap hos brennesle er at den reduserer sukkerinnholdet i blodet, noe som er gunstig for diabetikere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s