Take a Bite out of Climate Change

Når du hører om global oppvarming – hva er det første du ser for deg?  Industriell kullos, biler, fly og lyset som du glemte å slå av på badet? Ja, de er alle energikilder som kreves for å drive samfunnet vårt, og som  bidrar til klimagassutslipp og energiforbruk, men det er en annen gjerningsmann som står for så mye som 31 prosen av klodens klimagassutslipp, nemlig vårt matsystem. Dette er noe Anna Lappe har tenk til å gjøre noe med. Gjennom boken Diet for a Hot Planet og nettstedet Take a Bite out of Climate Change sprer hun informasjon om hvordan du og jeg kan bidra til å snu krisen gjennom hver bit mat vi tygger.

Du trenger ikke å være en klimaforsker for å forstå at klimakrisen er reell, og at krisen  absolutt er den største utfordringen vi  noensinne har stått overfor. Hvordan vi, ja du og jeg altså, håndterer krisen vil avgjøre fremtiden til planeten. Det som er så fint med Anna Lappe er at hun inspirerer til løsninger, og gir konkrete tips til hvordan vi som forbrukere kan være en del av løsningen.

6 tips til å ta affære fra Anne Lappe:

1. Velg naturlig mat
Butikkhyllene er fulle av produkter proppet med transfett, fruktose sirup og tilsetningsstoffer. Hvert av disse produktene forbruker enorm energi å fremstille, og for noe ved hjelp av kunstgjødsel som bidrar til enorme utslipp. Velge ekte mat- ferske, råvarer med minimal emballasje. Dette er er bra for helsa og planeten.

2. Spis opp maten din … isbreene smelter
Enorme mengder av maten som produseres ender i søpla og bidrar til høye klimagassutslipp som er helt unødvendig. Du kan ta en bit av klimaendringer ved å skape mindre avfall og gjerne kompostere matrester.

3. Kjøttfri mandag … og kanskje tirsdager..og fredager
Kjøttindustrien bidrar til nesten en femtedel av alle de globale klimagassutslippene, mer enn hele transportsektoren til sammen. Velg økologisk, bærekraftig produsert kjøtt fra små familiebruk og vilt kjøtt. Prøv å kutte ut kjøtt og meieriprodukter for ett måltid i uken, eller mer.

4. Lev lokalt
Støtt din lokale matøkonomi: besøk Bondens Marked, bli medlem av en gård eller bli kjent med en lokal bonde som du kan handle direkte av.

5. Ikke få panikk, velg økologisk
Økologiske gårder er ikke bare bra for fuglene og biene, de er bra for klimaet også. Ved å bygge sunt jordsmonn avgir økologiske gårder  halvparten så mye karbondioksid som konvensjonelle gårder. Økologiske gårder bruker også mye mindre fossilt drivstoff enn sine konvensjonelle kollegaer, i mange tilfeller en tredjedel mindre. Økologiske gårder gir også et effektiv karbonlager, ved å lagre  karbon fra atmosfæren i jorda.

6. Innta kjøkkenbenken
Klimavennlige diettvalg krever at vi må innta kjøkkenbenken som blir stadig mer fremmed for oss moderne kviner og menn. Heldigvis har vi massevis av nye kokebøker til å hjelpe oss å gjøre dette med letthet. Igjen bra for miljø og helsa.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s