I går laget jeg og Torill pizza, og denne ble så god at vi bare må dele den med andre sunne pizzaspisere. Det er egentlig ikke så mye å si om den, bortsett fra at du ikke vil angre når du smaker den! Den er helt vegansk, men kjøtt og ost kan addes om vil. Ubeskjedent synes vi at pizzaen ble så god at vi ikke var i nærheten av å savne osten på den en gang!
Bunnen:
1/2 pakke jyttemel
3 ss kvernede linfrø
1/2 dl olivenolje
ca 4 dl vann
2 ss eddik
3 ts natron
1 ss oregano
salt (vi liker mye..)
Pizzasaus:
3/4 pakke soltørkede tomater
ca 10 kalamata olivener
1/4 løk
1/2 dl olivenolje
2 båter hvitløk
Fyll:
1 purre
1 rødbet
2 champignoner
noen kvister rosmarin
Salt, pepper og olje som drysses over på toppen.
Topping:
Ruccola og ev. gresskarkjerner
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 225 grader.
Bland linfrø, vann og eddik i en bolle og la trekke i ca 5 min. Tilsett deretter salt, natron, oregano og mel til deig konsistens. Press deigen ut på stekeplaten, og la forsteke i ca 10 minutter mens du forbereder fyllet.
Bland alle ingrediensene til sausen i en stavmikser til en jevn konsistens.
Hakk opp purreløken og champignonene. Riv, eller skjær opp rødbeten i tynne skiver med en mandolin eller potetskreller.
Smør sausen utover den forstekte bunnen. Dryss over grønnsakene, litt olivenolje, salt og pepper, og la steke i 10-15 minutter, til rødbetene har blitt litt myke.
Strø ruccola over når pizzaen er ferdig stekt.
Den pizzaen må jeg prøve en dag. Den så virkelig fristende ut! Jeg var innom dere i dag, og da fortalte de to ernæringsterapeut/-fysiologene at de blander 1 ss gurkemeie og pepper i et glass kaldt vann og drikker det. Jeg vil gjerne også begynne med det, og jeg lurer på om de bruker vanlig gurkemeiekrydder fra dagligvare eller om de får tak i økologisk noe sted? Min lokale helsekost har ikke gurkemeie som krydder.
Du kan godt bruke vanlig gurkemeie fra invandrerbutikker, da får du litt store poser. Lykke til!