Supermat er ikke bare vann og grønt pulver

De fleste har fått med seg turbulensen rundt supermat, spesielt den siste uken. Det er en debatt som blir ganske tullete, og til å riste på hodet av. Supermat er rett og slett mat med høykonsentrert næring. Det er ikke snakk om kosttilskudd i den forstand, eller noen syntetisk framstilte piller som skal hjelpe mot forskjellige lidelser. Supermat er mat. Dette er mat som er forsket på at gir oss de næringstoffene vi trenger, som vi antakelig ikke får i oss nok av fra den maten de fleste av oss spiser idag, selv om det er variert. Dette er ikke bare fordi vi ikke spiser nok grønnsaker og frukt, men fordi et eple idag desverre ikke inneholder like mye næringsstoffer som det gjorde for 50 år siden. Mye mat vi spiser er varmebehandlet, importert, sprøytet og ferdigprodusert for å gjøre ting lettvint for oss, øke holdbarheten osv. Uheldigvis blottet for næringsstoffer.

Selvsagt skal man ikke bare drikke grønt pulver og vann. Det ville vært kjedelig, kalorifattig og heller ikke tilfredstille alle våre smakssanser. Det er det heller ingen som anbefaler. Det å spise mat skal være sosialt, det skal være hyggelig, tradisjonsrikt, energigivende og helsebringende. Det skal se bra ut, smake bra, og gi oss masse energi til å føle oss sterke, friske, lystne på livet og ikke minst mette. Da er det et valg vi alle har, nemlig å inkludere gress, alger og naturlig høykonsentrert, lettopptakelige proteiner, vitaminer, næringstoffer, fettsyrer i tillegg til den maten vi spiser, for å være sikre på at vi gir kroppen det den trenger.

En smoothie, brødskiver eller havregrøt er godt og ganske sunt. Men ofte blir det ikke så næringsrikt og balansert som vi skulle ønske og tro. Det er her supermaten kommer inn. Bland frukt, bær og juice i en smoothie, men inkluder i tillegg for eksempel rismelk, fettsyrer, «supermatpulver» og lettopptakelig proteiner for å få et komplett måltid som er raskt og lett å spise, ta med seg i farta, og i tillegg smaker nydelig. Da er du sikret vitaminer, mineraler, fett, proteiner, karbohydrater og kalorier til en super dag. Eller lag en grønn shake i tillegg til frokosten 🙂 Det er mange muligheter. Vibeke Klemetsen har en kjempegod smoothie oppskrift på sin blogg idag, som du finner her. Supermat, men ikke bare grønt pulver i vann, nei!Mmmm, masse, masse balanse og tettpakket næring.

Har du ikke tid til å lage din egen supersmoothie eller juice? Prøv vår favoritt FRESKO i Frognerveien.

Ja, det føles som mange penger å kjøpe supermat, men det er et valg og handler om prioritering. Man velger også hvor mye man betaler for all annen mat, klær, drikke, sko og ikke minst dårlig helse har sin pris.

Supermat gir meg en super følelse, og den følelsen unner jeg alle andre.

Oppskrift på utrolig god super-havregrøt du sikkert ikke har smakt:

1-1,5 dl havregryn som kokes opp med vann (eller rismelk, mandelmelk alt etter ønske) og en klype salt.

1 måleskje vanilje risproteinpulver

Avkjøl grøten litt og bland inn 1 SS Lecitin (skal ikke varmes opp men smaker himmelsk).

Litt hakkede mandler, kanel og banan eller litt agavesirup eller naturlig søtning. Smaker kjempegodt 🙂

Og så det grønne pulveret ikke bare i vann, men: Juiceshake: 1,5-2dl eplejuice, vann etter ønske,  gresspulver (multi greens, spirulina, hvetegress eller lignende), 1ss rice bran, 1ss lecitin. Shake it up! Det er godt 🙂


Det er  spennende og viktig med variasjon i kosten, så man må prøve seg fram. Men for all del, ikke begynn med bare grønt grønt pulver i vann uten å spise. Det er ikke meningen. Bare spis litt grønt i tillegg til et variert kosthold.

ha en Super dag

8 kommentarer

  1. Så flott innlegg! Det er nok mange av oss som bruker supermat som kan gå god for de fine virkningene det gir på helse og hjerne! Det er så gøy når guttungen min heller velger snacks-kuler av hakket mandler, dadler og gojibær framfor kinderegg på lørdagen!

  2. Reblogged this on and commented:
    Som jeg skulle sagt det selv! Flott innlegg av superjentene på Gimle Økologiske! Måtte bare dele videre, og det gir nok et svar på diskusjonen jeg kastet meg på i forrige uke med Hellstrøm..

  3. Ja også bruker vi supermaten slik den skal brukes 🙂 Vi spiser masse godt med god samvittighet og vet at det gir rikelig næring i tillegg!!Ikke bare grønt pulver i vann…

  4. Dere må bare prøve grønnpulveret sammen med havremelk,bruker Oatly sin økologiske,den er tro det eller ei,billigere enn den vanlige..:-) har kamut,byggress,spirulina og chlorella i ei risteflaske,og voila,nyydelig smoothie…namm..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s