Hvorfor bør vi være forsiktige med å spise genmodifesert mat?

gmo

Genmodifisert (GMO) mat har fått mye oppmerksomhet for potensielle helseskadelige effekter. I dag er det hovedsakelig soya, mais og bomull som er genmodifisert. Ved å sprøyte inn et ekstra gen overlever GMO-plantene høye doser av sprøytemiddelet Roundup som tar knekken på plantenes skadedyr eller «ugress» som truer avlingen. Man mistenker at det høye nivået med sprøytemidler i disse plantene kan ha negative helsekonsekvenser.

I en studie som ble publisert i november «Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize» undersøkte forskerne effekten hos rotter som ble matet med Roundup-tolerant genmodifisert mais. De så på tre grupper som ble matet med hendholdsvis GMO mais dyrket med eller uten Roundup, eller Roundup alene.

Resultatet var skremmende og oppsiktsvekkende. Av de kvinnelige rottene, døde alle de behandlede gruppene 2-3 ganger hyppigere og oftere enn de rottene som ble matet med ikke-GMO mais, og det viste seg at GMO-maisen hadde innvirkning på  hormonsystemet. Det ble funnet gedigne svulster hos forsøksdyrene, samt alvorlige skader på nyrer. De GMO-forede hannene hadde fire ganger så stor risiko for å få svulster, samt at de utviklet de opp til 600 dager tidligere, enn de som ble foret med ikke-GMO mais.

Det som var overraskende var at det ble funnet like stor risiko ved å gi rottene GMO-mais som ikke var sprøytet med Roundup. Dette indikerer at det er selve GMO-genet i planten som er helseskadelig.

Utover en mulig helseskadelig effekt ved å spise GMO planter er det flere andre faktorer som gjør at vi bør styre unna. De stakkars bøndene som dyrker disse plantene utsettes for skadelig høye doser med sprøytemidler samt blir tvunget ut i gjeld på grunn av de høye utgiftene for såkorn og sprøytemidler. Et annet problem er den negative miljøeffekten.

Vær oppmerksom når du kjøper produkter som inneholder soya og mais. Les innholdsfortegnelser og kontakt produsenter hvis du er usikker.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s