Så nyter du trygt av vårsola!

Nu är våren snart  här och påskferien närmar sig med stormsteg. Oavsett om du ska på solsemester, stå på ski eller bara njuta av vårsolen  så är det dags att tänka på solskydd.

 

417

 

Vad är sol? Solljuset består av det «synliga ljuset» som låter oss se alla regnbågens färger, den infraröda strålningen som  gör att vi känner värme, och av ultravioletta strålar. Det finns tre olika typer av ultravioletta strålar:

UV A tränger djupare ned i huden, bryter ned kollagenet och är den huvudsakliga orsaken till huden åldrande. UV A skadar även hudens immunsystem, DNA och kan orsaka uppkomsten av olika typer av hudcancer.

UV B ger den akuta solbrännan, vilket är hudens eget försvar mot solen. När vi utsätts för ultraviolett strålning, främst UV B, bildas pigmentet melanin i överhuden och har som funktion att absorbera de skadliga strålarna och färgar huden brun.

UV C är de mest skadliga strålarna men de absorberas av ozon lagret och når aldrig jorden yta.

 

pigment-spf

 

Solen och D-vitamin. De senaste åren har vi fått lära oss att skydda oss mot solen och använda högt solskydd. Men man ska komma ihåg att solen är vår främsta källa till det livsviktiga D vitaminet som egentligen klassas som ett hormon då det bildas inne i kroppen vid solexponering. Mangel på D vitamin är assosierat med MS, högt blodtryck, diabetes, IBS, osteoporos och en förhöjd risk för cancer. Det är generellt rekommenderat att spendera åtminstone 10-15 minuter i solen (utan SPF) varje dag. Spenderar du längre tid i solen ska du använda SPF, var inte rädd för solen, se bara till att ALDRIG bli bränd.

Här kan du se en mycket intressant föreläsning av Johan Moan professor på Fysisk institutt vid Universitetet i Oslo, om vikten av sol och D vitamin. Och här kan du läsa vad vår naturopat Carina skrivit om D vitamin i ett tidigare blogg inlägg. 

 

TOP solkremer

 

Våra solkremer från The Organic Pharmacy använder sig av ett fysiskt solfilter bestående av fint pulveriserade mineraler från zink oxid och titanium dioxid, vilka reflekterar solens strålar. Dessa mineraler ligger som ett skydd utanpå huden till skillnad från kemiskt solfilter där de skyddande ingredienserna tränger in i huden och senare in i vår kropp. En studie från University of Zurich visar att att många kemiska solfilter härmar hormonet östrogen i kroppen, vilket kan få cancer celler att växa snabbare.

tan accelerator

The Organic Pharmacy Tan Accelerator innehåller bland annat betakaroten och ger en snabbare, hållbar, rik solbränna. Ger en direkt solkysst glöd till kropp och ansikte, medan de aktiva ingredienserna aktiverar och ökar melaninproduktionen.

The Organic Pharmacy Virgin Cold Pressed Rose Hip Oil

Virgin Cold Pressed Rose Hip Oil är perfekt att använda under din solkrem. Innehåller beskyddande  betakarotener som också fördjupar brännan, C vitamin som stärker upp blodkärlen och främjar kollagenproduktionen och Lykopen som skyddar mot UV strålning. Nyponfrö oljan är kliniskt bevisad att hjälpa mot alla typer av brännskador.

 

Förbered med Fettsyror! Omega 3, 6, 7 och 9 innehåller en hög koncentration av anioxidanter som bekämpar de fria radikalerna som bildas av solen och ger dig en mjuk, återfuktad och smidig hud innifrån. Läs flera tips om hur du förbereder dig för solen här!

Ut och njut av solen 🙂

 

2 kommentarer

  1. […] Ofte så lurer vi på hva vi som er viktig å ta hensyn til når vi velger solkrem. Her er vi opptatt av at solkremene våre ikke skal inneholde helseskadelige- og hormonforstyrrende stoffer, da mange av disse stoffene omdannes til frie radikaler, som kan skade fettet, proteinet og DNA-et i cellene våre. Solbeskyttelsen vår inneholder et rent og trygt fysisk solfilter som beskytter mot både UVA og UVB stråler. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s