På tide å revurdere vårt enorme forbruk av laks?

I mange år har vi fått høre at laks er bra for helsen. Masse proteiner samtidig som den dekker dagsbehovet vårt for omega 3. Men laksen er desverre ikke det den en gang var. Nesten all laksen som er tilgjengelig i norske butikker er oppdrettslaks som i tillegg til å bli grovt feilernært, også lever i dårlige forhold hvor sykdommer florerer. Selv om oppdrettslaks blir foret med til sammen et tonn antibiotika årlig, dør 20 % av fiskene før slakt. Dette tallet er altfor høyt og tilsier at forholdene ikke er bra nok.

Omgega 3 innholdet i oppdrettslaksen har blitt halvert og den potensielt skadelige fettsyren omega 6 er nidoblet som resultat av dette.

Ikke alle vet at oppdrettslaks er gråhvit som sei i kjøttet. Rødfargen får den tilsatt gjennom fôret i form av det petrokjemiske derivatet astaxanthin som produseres ved kjemifabrikker i Nederland og Tyskland.

Oppdrettslaks har vist seg å inneholde 23 av de 25 persistente organiske miljøgiftene som måles. Persistente organiske miljøgifter kjennetegnes ved at de er lite nedbrytbare og akkumuleres i organismer.

Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen, er en av seks uavhengige helseeksperter som uttaler seg om oppdrettslaks;

– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier Bjørke Monsen til VG mandag 10. juni.

Enda ikke overbevist? Les denne gode artikkelen.

6 kommentarer

  1. På mange Rema1000 butikker selges økologisk frossen laksefilet, dette alternativet er vel iallefall litt bedre, selv om den fisken nok også er utsatt for miljøgifter etc.

  2. Får dere lagt ut håndkremen fra Rudolph Care i nettbutikken deres snart? Og får dere inn deres inn nye face scrub?

  3. Det har akkurat vært ett skifte med hensyn til agent på Rudolph Care i Norge. Jeg tipper at vi kan bestille den nye peelingen i neste uke, vi mangler noe praktisk informasjon for å få det til akkurat nå. Da skal vi samtidig oppdaterer nettsiden vår slik at du kan finne alle dine Rudolph favoritter. Takk for tålmodigheten så langt:-)

  4. Det er veldig mange grunner til å kjøpe økologisk fisk, fremfor konvensjonell fisk. Her er en grunn.
    Økologisk fisk – sunnere og bedre velferd

    Noen oppdrettsfisk får økologisk status. Økologisk oppdrettsfisk nyter bedre plass og mer humane slaktemetoder. I tillegg begrenser Deios økologiske standarder sultfølelsen og sikrer at villfisken som brukes til fôr for oppdrettsfisk må være fanget på en bærekraftig måte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s