Se opp for tannkrem med fluor!

Fluor er et grunnstoff som tilhører gruppen halogener. Det er en en gulaktig gass som er etsende og svært giftig for både mennesker og dyr. Fluor er mye brukt i metallindustrien og en viktig ingrediens i både høyspentbrytere og atombomber! 

Selv om fluor er giftigere en bly, blir det merkelig nok brukt i de fleste tannkremer for å forebygge hull i tennene. I USA har de i mange områder tilsatt fluor i drikkevannet for samme grunn. 67 % av alle amerikanere har nå fluor i drikkevannet sitt, men dette har ikke endret hyppigheten av hull i tennene i disse områdene. Det har heller aldri blitt bevist at fluor hindrer hull i tennene. 

Får man for mye fluor i kroppen kan det føre til mange skumle helseplager. Dette er noen av dem: forgiftning, fosterskade, leddgikt, kreft i skjelett og urinveier, svakt immunforsvar, fordøyelsesproblemer og lavere IQ ( spesielt hos små barn). Det kan også ironisk nok føre til svake tenner og svakt skjelett. 

Produsenter av tannkremer vil nok argumentere med at tannkrem ikke er ment for å spises og at mengdene vi kan få i oss når vi pusser tennene er så små at det ikke kan gjøre noen skade.

Men med et så giftig stoff- hvor lite er egentlig for mye? Jeg velger hvertfall å holde produkter med fluor langt unna min munn!

8 kommentarer

 1. Dette beror nok på en misforståelse. Det er ikke gassen fluor som brukes i tannkrem, derimot stoffet fluorid. Dette stoffet er heller ikke helt uskyldig, men er langt fra en hormonforstyrrende gass. Det er fint å være skeptisk til mange av tilsetningsstoffene i ting vi omgir oss med, med skepsisen bør baseres på kunnskap. Alan Richards, som er førsteamanuensis i tannsykdomslære på Institut for Odontologi på Aarhus universitet har forsket mye på tannkrem og profylakse innenfor tannhelse. Til orientering 🙂

 2. Hei Anniken.
  Det stemmer at det ikke er en gass som brukes i tannkrem, men fluorforbindelsen sodium fluorid. Dette er også svært giftig og bør ungås mener vi.
  Dette står om sodium fluorid på Wikipedia: «Sodium fluoride is classed as toxic by both inhalation (of dusts or aerosols) and ingestion.[13] In high enough doses, it has been shown to affect the heart and circulatory system.»
  Spesielt til barn er det gunstig å ungå fluor totalt.

  Hilsen Carina

 3. Hvis du skal forholde deg til gift med måte, så lar du vær å putte det i kjeften;)

 4. Jeg er helt enig med deg, Eirik. Derfor er fluor bannlyst i vårt hjem. Det samme gjelder fargestoffer. Vi bruker økologisk mat/produkter så mye vi kan.
  Hvem som helst kan skrive ting på Wikipedia, og det er mye der som stemmer (inkludert dette), men det kan ikke bli brukt som en pålitelig kilde.

 5. Flott at du unngår fluor Pia.
  Du har helt rett i at Wikipedia ikke er en god kilde. Men det er ofte gode kildehenvisninger der.
  Det er på en annen side vannskelig med temaet troverdig informasjon. Mye informasjon, også om fluor er styrt av økonimiske interesser.
  Men som sagt er det beste å bruke sunn fornuft uansett hvilken kilde man bruker 🙂

 6. Helt, Carina. Og jeg bruker Wikipedia masse jeg og. Man må bare være litt på vakt 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s