Hva gjør kaffe med kroppen din?

De aller fleste nordmenn drikker kaffe. Ofte flere ganger om dagen. Men er vi helt klar over effekten koffein har på kroppen vår? Mange studier har blitt gjort for å finne ut om kaffe er bra for oss eller ikke. Og konklusjonene har vært motstridende. Her kommer litt informasjon om hva kaffen gjør i kroppen.

Hormoner: Kaffe påvirker kroppen raskt, minutter etter man har inntatt den og blir i kroppen i opptil 12 timer. Den stimulerende effekten vi får av kaffe kommer av at koffein «stresser» kroppen, slik at vi skiller ut stresshormoner.

Koffein stimulerer adrenalinproduksjonen i kroppen, og gir deg en midlertidig boost, men dette er noe som kan gjøre deg trøtt og nedstemt senere. Dersom du utover dagen drikker mer koffein for å motvirke disse effektene, ender du opp med å tilbringe dagen i en opphisset tilstand, og kanskje ende opp rastløs og urolig om kvelden.

Kaffe øker også nivåene av stresshormonet kortisol. Et kronisk forhøyet kortisolnivå kan føre til flere negative effekter som vektøkning (spesielt rundt midjen) humørsvigninger, hjertesykdom og diabetes.

I tillegg fører kaffe til et forhøyet dopamin nivå i kroppen. Dopamin har samme effekt som amfetamin; gjør at du føler deg vel og energisk til å begynne med, men når effekten ebber ut kan du føle deg langt nede. Slike dopamin-rush kan også skape fysisk avhenginghet.

Disse effektene på hormonsystemet kan føre til søvnproblemer også, da koffeinen ligger så lenge i systemet vårt. Men koffein har også positive effekter. Det inneholder blandt annet mye antioksidanter som beskytter cellene.

Så hva blir konklusjonen? Min personlige mening er at om man skal drikke kaffe, så holder det med en kopp om dagen. Og den burde inntas før kl 14 om man ikke vil ha problemer med søvnen. Når det gjelder antioksidanter, burde man heller drikke Tart Cherry, som er naturens rikeste kilde til antioksidanter. Tart cherry er også super å drikke om kvelden da den fremmer en god søvn.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s