Ny bok hos Gimle Øko- Sannheten på Bordet

«Vi liker å tro at Norge er et foregangsland innen helse, trygg mat og bærekraftig livsstil … Sannheten er dessverre at nordmenn har en høyere forekomst av kreft i prostata, testikkelkreft, tarmkreft, hudkreft, diabetes, MS, hoftebrudd, benskjørhet, kronisk smertediagnose, fibromyalgi, ryggplager, astma, psoriasis og allergier enn noen andre land.»

Utdraget er hentet fra den nye boken her på Gimle Øko «Sannheten på bordet – det du ikke får vite om maten din».

Forfatter Niels Christian Geelmuyden tar for seg matindustriens metoder og matens virkelige innhold.

Mens vi passer på at bilen får riktig drivstoff, fordi vi vet hvor galt det kan gå dersom vi fyller feil i tanken, er vi ikke like nøye når det kommer til drivstoff til vår egen kropp. Sannheten er at mye av den maten myndighetene anbefaler oss å spise, ødelegger helsa vår, konkluderer han

– Det er en veldig ulykke i vår tid at det er så mange mennesker som tjener penger på at mennesker blir syke, men nesten ingen som tjener på at vi holder oss friske, sier Geelmuyden til ABC Nyheter.

I boka som ble lansert i slutten av september, kan man blant annet lese at:

  • Økologisk mat er bedre for deg enn konvensjonelt dyrket mat, som bruker kunstgjødsel og pesticider i produksjonen.
  • Oppdrettslaksen lever et forferdelig liv og når den havner på middagsbordet er den ikke spesielt sunn. Den inneholder lite omega-3 og ingen annen matvare ser ut til å inneholde flere miljøgifter.
  • Matemballasjen av plast, metall og papp tilfører maten skadelige stoffer.
  • Melk er ikke så sunt som helsemyndighetene vil ha det til. Vi drikker mest melk i verden, men er likevel på verdenstoppen i benskjørhet, hoftebrudd og skjelettlidelser.
  • Kyllingkjøtt inneholder like mye kolesterol som pinnekjøtt. Det inneholder også en økende mengde av antibiotikaresistente bakterier.
  • Økologisk meierismør er sunnere enn margarin, på tross av at Helsedirektoratet fraråder oss å spise det.
  • Norske myndigheter skryter av at det brukes mindre plantegift, medisiner og hormontilsetninger i norskproduserte matvarer enn i andre land, men vi produserer stadig mindre og importerer stadig mer mat.

– Effekten avtar og skadene tiltar

– Nordmenn er syke og svake og maten vi spiser kan ta mye av skylda. Det er dyster lesning, Geelmuyden.

 Jeg synes det er lyspunkter også. Det er kanskje ikke disse som gjennomsyrer boka mest, svarer forfatteren.

Han mener det er for eksempel løfterikt at ugresset blir resistent mot plantevernmidler.

– Glyfosat, eller Roundup som det kalles, har bare virkning en viss tid. Monsanto-bøndene ble forespeilet aldri å skulle luke mer, det varte i 15 år, nå luker de mer enn andre. 

– Det samme gjelder kunstgjødsel, det var store gevinster i begynnelsen, men den har vært avtagende. Norske kornavlinger har stått på stedet hvil siden 80-tallet.

– Det høres kanskje pessimistisk ut, men det er løfterikt at denne måten å dyrke jorda begynner å bli avleggs. Effekten avtar og skadene tiltar, derfor må man legge om produksjonen.

– Økologisk mat er fremtiden

«Ingen sprøyter maten med gift for at den skal bli velsmakende, sunnere og mer næringsrik. Man dreper ugress, insekter og skadedyr i plantenes nærhet med kjemikalier for å få mindre arbeid, større avling og mer penger.»

I boka skriver Geelmuynden mye positivt om økologisk mat. Han viser til flere studier som konkluderer med at økologisk dyrket mat inneholder mer vitaminer, mineraler, omega-3-fettsyrer, antioksidanter, samt lavere nivåer av tungmetaller og sprøytegifter, enn konvensjonelt dyrket mat.

Økologisk landbruk er det eneste bærekraftige hvis man skal mette en økende verdensbefolkning. Norge er avleggs i troen på at gift og kunstgjødsel er den eneste løsningen, mener forfatteren.

– Det er nettopp satt verdensrekord i risdyrking i den aller fattigste delstaten i India. Der ble det dyrket 22,4 tonn ris på ett hektar. Det slår tidligere rekorder fra dyrking av genmodifisert ris og ris dyrket med sprøytemidler og kunstgjødesel med flere tonn.

– I Norge påstår de fleste at det er umulig å brødfø verdens befolkning med økologisk dyrkning, men det er mulig, sier forfatteren.

Beskyldes for dårlig kildekritikk

I boka trekker han frem én person som han gir mye av «æren» for at nordmenn er skeptiske til økologisk landbruk og økologisk mat: 

«Seniorforsker Arne Grønlund ved Bioforsk på Ås har lenge vært en spydspiss i kampen mot økologisk landbruk», skriver Geelmuyden.

– Jeg snakket med Grønlund, han var enig i beskrivelsen av ham som du gir i boka. Og han står for alt du sier han har uttalt om økologisk mat. Han mener du ikke har fagkunnskap på dette feltet og ikke kan skille god forskning fra dårlig forskning. At du ikke har en kritisk holdning til kildene du bruker.

 Jeg er statsviter og gravende journalist. Jeg har naturligvis ikke valgt de samme kildene som Grønlund og de dominerende kildene viser til. Jeg har ønsket å se på andre kilder. Jeg vil presentere den andre versjonen, som ikke Grønlund, Nifes og Mattilsynet forteller oss.

– Men jeg er ikke forsker. Jeg må bare forholde meg til de kildene som jeg har lest, sier Geelmuyden.

– Grønlund mener giftstoffene som naturlig produseres i plantene, for eksempel når de angripes av parasitter, kan være farligere for mennesker enn giftstoffene som sprøytes på som pesticider.

– Han begynner å bli avleggs. Utenfor Norges grenser så har ikke dette argumentet vind i seilene lenger. I Norge er det fortsatt vanlig å mene det han sier, men for eksempel i FN betraktes dette synspunktet som noe som hører fortiden til, sier Geelmuyden. 

Kilde: Abcnyheter.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s