Hvorfor velge økologisk?

Hva betyr økologisk?

Det er mange fordeler ved å bruke økologiske ingredienser.
Økologiske dyrkningsmetoder forbyr bruk av giftige og ikke-nedbrytbare eller vanskelig nedbrytelige syntetiske pesticider. Det beskytter våre vann ressurser, og i kombinasjon med oppbygning av naturlig fruktbarhet i jorden hjelper det med å beskytte miljøet og bevare biologisk mangfoldighet.

Fordelene ved en ren økologisk hupleieserie, er at produktene inneholder økologiske ingredienser med større konsentrasjon av essensielle pleiestoffer enn i tradisjonelle ingredienser. Dette gjelder vitaminer, anti-oksidanter, sporstoffer og essensielle økologiske elementer som aminosyrer og fettsyrer som hjelper å opprettholde hudens naturlige funksjoner.

Hva er forskjellen på “naturlig” og “økologisk”?

Økologisk refererer til ting, som er produsert, forarbeidet og fremstillt i overensstemmelse med strenge godkjennelsesprosedyrer innen for dyrknings- og produksjonsmetoder. Er produktet sertifisert økologisk vil ikke bare hensyn til innholdet og opphavet til produktets ingredienser telle, men også hele utviklingsprosessen fra ide til pakning. På mange måter et mer bærekraftig produkt.

Naturlige produkter er alt, som stammer fra naturlige ingredienser som planter, og som bevarer deres «naturlige egenskaper» i sluttproduktet.

Les denne reportasjen fra NRK, datert 31 mars 2011. Tittelen er » Vi smører oss med gift»

Forskere ser med bekymring på utviklingen i Arktis, hvor de finner miljøgifter i dyr og fugler. »  Det som er felles for disse kjemiske stoffene er strukturen de har. De ligner på hormonene vi har naturlig i kroppen. Vi er derfor redd for at de skal utøve samme effekt som hormonene, sier seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, Torkjel Sandanger.»

Du kan også se TV programmet på NRK hvor miljøvernminister Erik Solheim og journalist Hanne Kari Fossum får testet blodet sitt for kjemikalier.

Vi mener at vi må bruke «føre var prinsippet», det er grunn til å bekymre seg for neste generasjon som vokser opp med ett hav av miljøgifter. Danske myndigheter har forbudt bruk av produkter med parabener rettet mot barn under tre år. Er du gravid anbefaler helsemyndighetene i Danmark at du holder deg unna produkter med parabener. Det tryggeste er å handle sertifiserte økologisk kosmetikk.

Hva skiller de forskjellige sertifiseringene fra hverandre?

ECOCERT

ORGANIC LABEL

www.ecocert.com

Hva inneholder produktet:

Minimum 95% «naturlige» ingredienser og minimum 10% økologiske ingredienser. Spor av syntetiske utvunnet konserveringsmidler fra naturlige kilder som har blitt bevist å være «trygge»

Inneholder ikke:

Ikke genmodifiserte produkter

Ingen parabener, parafiner, emulgering middler fra ethoxylate, syntetiske farger eller dufter.

Beskyttelse garanti for konsumenten:

Produkter merket med Ecocert er evaluerte av statlige myndigheter. Deres undersøkelsesmetoder er mindre strenge enn de reglene som følges av USDA National Organic Program inspektører.

SOIL  ASSOCIATION

www.soilassociation.org

Hva inneholder produktet:

Produkter merket med «organic» inneholder ett minimum av 95% økologiske ingredienser. Ett produkt merket med «made with xx% organic ingredients» må inneholde minimum 70% økologiske ingredienser, ekskludert vann. Ikke-økologiske ingredienser er ikke  tillatt selv om det ikke finnes økologiske alternativer.

Inneholder ikke:

Genmodifiserte varer. Ingen ingredienser laget gjennom nanoteknologi. Ingen ingredienser fra vilt-voksende truede planter eller tre.

Ingen genmodifiserte produkter

I følge nettsiden deres oppdaterer de stadig kravene sine gjennom å følge med på ny forskning. Standarden for økologiske skjønnhetsprodukter er satt i forhold til standard krav for mat.

USDA Organic

Etablert av U.S department of Agriculture

www.usda.gov

Hva inneholder produktet:

95% økologiske ingredienser produsert uten bruk av syntetisk gjødsel og sprøytemidler, dyrket på bærekraftige og øko-vennlige metoder. USDA tillater  5% av syntetiske  ingredienser eller ingredienser  som ikke fåes i økologisk form (eks salt,vann).

Inneholder ikke:

Produktet skal ikke inneholde genetisk modifiserte organismer, parabener, parafin eller petroleum stoffer, og heller ikke syntetiske farger eller dufter. Det skal være fri for ingredienser som kommer fra hogst fra sjeldne planter og trær, og også være fri for nanoteknologi.

Ingen genmodifiserte produkter

Statlige inspektører i USA undersøker frø lagring, dyrking, økologisk fremstillingsmetoder og konserveringsmidler for å bekrefte at produktet er økologisk. Bot på opp til $ 11 000 kan bli gitt om produkter med økologisk etikett selges uten at de er produsert i tråd med USDA sine nasjonale krav for økologisk standard.

BDIH

Etablert av Tysk Industri

www.kontrollierte-naturkosmetik.de

Hva inneholder produktet: Økologisk dyrket og biologisk kultiverte plante-ingredienser. Rå materialer er fair trade. Spor av syntetiske utvunnet konserveringsmidler fra naturlige kilder som har blitt bevist å være «trygge».

Inneholder ikke:

Ikke genmodifiserte produkter

Ingen parabener, parafiner, petroleum produkter,  syntetiske farger eller dufter

Beskyttelse garanti for konsumenten:

Produkter merket med BIDH er ikke godkjent av statlige autoriteter før eller etter de mottar sertifiseringen.

Hva slags konserveringsmidler brukes i økologisk hudpleie?

I motsetning til mat som konsumeres innen dager eller uker, må naturlig og økologisk kosmetikk ha lengre holdbarhet og må beskyttes for skadelig bakterievekst.

Det er derfor viktig at økologisk hudpleie har ett konserveringssystem som fungerer og garanterer trygghet. Det finnes litt forskjellig metoder på markedet. (Ofte er det en kombinasjon av disse.)

Forpakning: lufttette forpakninger forhindrer oksygen og bakterier i å komme inn i selve produktet. Dette vil hjelpe til å konservere produktet og forlenge holdbarheten.

Visse urter, anti-oksidanter og essensielle oljer hjelper til å konservere. Noen urter og essensielle oljer kan ha antibakterielle egenskaper som også jobber mot soppdannelse. Her spiller komposisjonen av ingrediensene en sentral rolle.

Plante alkohol:

Må ikke forveksles med ethyl alkohol som stammer fra petroleum. Dette brukes i tradisjonell hudpleie. Plantealkohol kan bli brukt i naturlig form for å konservere ett produkt.

Vitamin E og planteoljer

Oljer og balm produkter trenger som regel ingen eller veldig lite konserveringsmidler.

Noen merker bruker trygge parabenfrie semi-syntetiske konserveringsmidler. Ett vanlig brukt konserveringsmiddel er phenoxyethanol som er godkjent for bruk i økologiske produkter av Soil Association. Også Benzyl alkohol er godkjent av Soil Association og Eccocert. Dette er ganske vanlig i fransk økologisk og naturlig hudpleie.

Hva finner du ikke i økologisk hudpleie?

PARABENER

Parabener er en gruppe av konserveringsmidler som brukes i kosmetikk som shampo og dusjsåper, body lotion, ansiktskremer make-up og babyprodukter

En undersøkelse viser at parabener ble brukt i 99% av produkter som skal smøres  på kroppen og 77% av produkter som kan skylles av. De brukes ofte sammen som en coctail av parabener:

Dibutyl ftalate (DBP) og di(2-ethylhexyl)ftalat (DEHP), butyl benzyl ftalat (BBP eller BzBP) er de mest vanlige og er relatert til hormonell aktivitet med negativ innvirkning på fertiliteten

Ethylparabener

Propylparabener

Butylparabener

Isoparabener

Parabener blir absorbert av huden

Parabener blir raskt absorbert gjennom hel hud. Etter 8 timer på huden fant man at 60% av methyl paraben, 40 % av ethyl parabener og 20 % av propyl parabener hadde trengt gjennom hudoverflaten. Parabener som taes opp inntakte i kroppen kan lagre seg i fettvev på samme måte som andre fettløselige kjemikalier som er kjente for å hope seg opp i kroppen. Parabener gir en østrogenliknende effekt og er blitt funnet i brystsvulster. Med andre ord, de blir funnet overalt og lagrer seg i fettvev og kan akkumulere seg i kroppen. Ikke nok med det, parabener likner på østrogen og har vist seg å binde seg til østrogenreseptorer i kroppen og til kreftceller for brystkreft. Denne østrogen effekten er ett problem for de kan øke veksten av visse brystkreft celler. En studie fra 2004 fant Parabener i alle 20 brystsvulster som ble analysert. (Dabre et al 2004)

 TRIKLOSAN

Triklosan (eller 5-chloro-2-(2,4-dichlorophenoxy)-phenol) er en klorfenol som brukes i produkter som tannkrem, såper og dusjsåper. En svenske undersøkelse publisert i 2002 fant høye nivåer av triklosan i 60% av de som hadde brystkreft. Triklosan er ett problem for miljøet da det kan omdannes til dioxin (linket til kreft) når det blir eksponert for solskinn i vann.

 FORMALDEHYD

Formaldehyd er ett vanlig holdbarhets-stoff som er antibakterielt, motvirker soppdannelse og desinfiserer. Det finnes i kosmetikk og negleprodukter, men også i møbler og tekstiler. Formaldehyd er klassifisert som ett stoff som er karsinogent for mennesker av the International Agency for Research on Cancer og regnes av U.S Protection Agency som en mulig risikofaktor for kreft

 FTALATER

Ftalater en gruppe kjemikalier som primært brukes i konsentrasjoner under 10%, som mykgjørere i produkter som neglelakker (for å redusere flisete negler ved å gjøre de mindre skjøre) og hårspray (for å unngå stivt hår ved å lage en myk hinne utenpå hårstråene),som løsemidler, og i parfyme for at den skal holde lenger.

Les artikler om oss

Det Nye

Femelle

Mat og Helse

Dagbladet

10 kommentarer

 1. Hei!
  Har dere noe erfaring eller formening om hudpleiemerket isun? Kanskje dere tenker å ta det inn i butikken? De selger det iallefall på Super Nature. Det sies at det er raw superfood for huden. Økologisk også!:)

 2. Hei Mona,

  Jeg har hørt masse positivt om hudpleiemerket Isun. Super Nature er seriøse aktører i markedet og jobber med gode merker både på kosthold og hudpleie.
  Vi har ingen planer om å føre merket Isun, vi ønsker i all hovedsak å jobbe med merker som er sertifiserte økologiske, og det er ikke Isun.
  Er du nysgjerrig på merket ville jeg ha snakket med de flinke jentene som jobber på Super Nature, lykke til.

  Beste hilsen Camilla

 3. Hei!
  Vet dere om noen hudpleiesalong som bruker økologiske produkter i behandlingen? Skulle gjerne hatt en runde med dyprens av huden, men er også litt skeptisk fordi jeg har veldig sensitiv hud og har slitt med eksem. Vil ikke gjøre noe som trigger den igjen!

 4. Hei,

  Du kan få hudpleiebehandling som er tilpasset din hud hos oss med The Organic Pharmacy sine sertifiserte økologiske produkter. Her vil du få renset huden grundig og skånsomt. Meld deg inn i vår kundeklubb så får du invitasjon når det er behandlinger. Det er ca hver sjette uke. Det er stor pågang på behandlinger så hver raskt ute! Ring oss gjerne om du har flere spørsmål rundt dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s